Diyet kelimesini duyunca birkaç adım geri gidiyoruz. Korkuyoruz hemen. Aklımıza sadece çiğ sebze yiyeceğimiz, besinlerden hiç tat almayacağımız açlıkla mücadele edeceğimiz bir süreç geliyor.
Bu zorlu diyet sürecini bir şekilde aşarsak istediğimiz kilo hedefine ulaşırsak artık sıkıntıları çekmemize gerek kalmayacak ve sevdiğimiz besinleri tekrar doyasıya yiyebileceğimizi düşünüyoruz. Değil mi? J
Yanılıyoruz sevgili dostlar. Yanılıyoruz…
Üstüne üstlük yanılmakla kalmıyor, diyet ve beslenme konusunda hurafeler uydurmaya devam ediyoruz. Diyetisyenlerden köşe bucak kaçıyor, onları adeta bir besin polisi olarak görüyoruz. İlk yanlışımız nerde başladı acaba?
Dışardan kulaktan dolma bilgilere inanarak, hiç sorgulamadan araştırmadan harekete geçmek(!) ile başladık. Önemli olan yanlış başlamış olmak değil bana sorarsanız, önemli olan yanlış yaptığını fark etmek. Ve gitmiş olduğu yolu güzellikler katarak devam etmek. Hadi gelin, gideceğimiz yolu güzelleştirelim hep birlikte ve bakalım. Yeniden başlayalım.
‘Diyet Nedir?’ yazımla başlayarak bu güzel yolculuğa hoşgeldiniz diyorum.
Diyet, düzenli olarak tüketilen gıda ve içeceklere verilen genel addır. Kısıtlamak anlamına gelmemektedir. Örneğin gün boyunca tahıllardan zengin bir beslenme modeli olan birey karbonhidrattan zengin diyet yapıyordur. Ya da bazı özel durumlarda proteinden kısıtlı diyet listeleri hazırlamaktayız. Bu, kişinin gün boyu proteinden kısıtlı besleneceği anlamına gelir.
Diyet kelimesi sizi korkutuyorsa sağlıklı beslenme kelimesini lügatınızda daha çok bulundurmanızı tavsiye ederim J
Hayatınızdaki alışkanlıkları ‘iyileştirin’. Abur cubur da olacak hayatınızda, pizza da yiyeceksiniz, cips de yiyeceksiniz. Ama sebzelerin, meyvelerin , ev yemeklerinin diyetinizde daha çok olmasına özen göstermeye çalışın.
Diyetin ikincil ve üçüncül anlamlarına da bakalım dilerseniz:
1. Zayıflama amacıyla hazırlanmış olan besinleri tüketme
2. Tedavi veya koruma amacıyla tüketilecek besinlerin çeşit ve miktarlarının düzenlenmesi
Evet sevgili dostlar, yanlış duymadınız: ‘tedavi’. Hastalık durumlarında beslenmede biz diyetisyenlere çok büyük bir sorumluluk düşüyor. Doğru yönlendirmeler yaparak bireyin sağlığına kavuşmasına sağlamak ya da hastanın olduğu durumun kötüleşmesini engellemek, mümkün olan en iyi şekilde bu süreci geçirebilmesi için bizlere düşen görev çok mühim.
Diyet nedir adlı ilk yazımda sizlere hem biraz biz diyetisyenlerin birer sağlık personeli olduğu vurgusunu yapmayı hem de diyetin ne olduğunu açıklamaya çalıştım.Umarım eğlenerek ve kendinize bir şeyler katarak bu yazımı noktalamışsınızdır.
Sağlıklı günler diliyorum hepinize.