Yediğimiz ve içtiğimiz şeyler mutfakta hazırlandığına göre sağlıklı beslenmenin ilk yolu mutfaktan geçiyor :)
Mutfakta belli bir düzen oluşturduğumuz zaman hem yemek hazırlaması çok daha kolay oluyor hem de evimizdeki eksiklikleri çok daha kolay saptayabiliyoruz. Evde ne var ne yok diye gördüğümüz zaman da ihtiyaçtan fazla ürün almamış oluyor ve hem gıda tasarrufu hem de ekonomik tasarruf sağlamış oluyoruz.
Peki düzen kurmaya nerden başlamalı?
Öncelikle kolları bir sıvayalım, mutfağımızdaki dolaplarımızı açalım ve bozulan gıda var mı kontrol edelim. Sağlam olan gıdaları paketinden çıkartarak cam saklama kaplarına koyalım. İnternet üzerinden ya da kırtasiyelerden cam üzerine yazı yazmak için kalem alabilir ya da etiket makinası satın alabilirsiniz. Hangi kavanozun içerisinde hangi ürün var; hangi tarihe ait mutlaka hepsini not alın. Dolabınızın içini güzelce temizleyin. Besinleri gruplayarak dolabınıza yerleştirebilirsiniz. Örneğin bir rafa bakliyatlar,bir rafa baharatları koyabilirsiniz. Bakliyatları kaba koyduğunuzda kurutulmuş meşe yaprağı ya da defne yaprağı gibi mucizevi ürünleri kullanarak haşeratları uzak tutabilirsiniz.
Mutfak dolaplarıyla işiniz bitiğinde buzdolabına geçin. Buzdolabınızı düzenlerken yine önceliğiniz tüm ürünleri çıkartıp, bozulmuş olan gıdaları ayıklamak olsun. Yumuşamış meyveleri komposto ya da reçele dönüştürerek mutfağınıza geri kazandırın :) Buzdolabı raflarınızı sirkeli suyla temizleyin. Kalan yemeklerinizi cam kavanozlarda dikey muhafaza yapabilirsiniz. Örneğin; dünden mercimek çorbası kaldıysa pişirdiğimiz tencereyle dolapta fazladan yer kaplamak yerine, kavanoza koyarsanız çorbanızı dikey bir şekilde depolamış olursunuz ve alandan tasarruf sağlamış olursunuz. Üürnleri ambalajıyla saklamak yerine şeffaf cam kaplarda ya da BPA içermeyen, buzdolabı için hazırlanmış kaplarda depolayabilirsiniz. Kullandığınız kaplar şeffaf olur ise ürünleri kolaylıkla görmüş olursunuz. Buzdolabında da gruplandırma yapmanızı öneririm. Kahvaltılar ayrı bir rafta; meyve ve sebzeler ayr ayrı mutfak çekmecelerinde saklayabilirsiniz.
Mutfakta düzen işi bittiğinde; buzdolabınızdaki ürünleri ve kilerinizdeki (bakliyat,baharatlar,unlar..) ürünleri kontrol ederek eksik ya da az kalmış ürünlerinizi not alın. Ve eve getirdiğiniz ürünleri aynı mantık çerçevesinde mutfağınıza yerleştirin. Yeni aldığınız ürünleri, daha önceki ürünlerin arkasına koyun ki daha eski ama bozulmamış ürünleri tüketin. Bu şekilde ideal muhafaza yöntemini gerçekleştirmiş olursunuz.