RAMAZANDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Ramazan ayında doğru beslenmek oldukça önemli. Buradaki 'doğru beslenme'den kastımız; yeterli ve dengeli beslenerek gerekli olan besin ögelerini iftar-sahur arasında alabilmemiz ve günlük içmemiz gereken su tüketimini de aynı şekilde iftar-sahur aralığında tüketmemizdir.Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz tüm soruları cevaplamaya çalışacağım.
- -2 ANA ÖĞÜN 1 ARA ÖĞÜN
2 ANA ÖĞÜN 2 ARA ÖĞÜN ya da 2 ANA ÖĞÜN 2 ARA ÖĞÜN şeklinde beslenmenizi düzenleyebilirsiniz.İftar ve sahur mutlaka yapılmalı. Bazı bireyler sahuru atlıyor fakat iki ana öğün de bizim sağlık kilidi noktalarımız :)
- -İFTARDA DİKKAT!
Düşen kan şeker seviyemizden dolayı hurmayla ilk öğüne başlamak oldukça önemli. Eğer hurma yoksa zeytin ile ilk öğüne başlayarak tansiyonumuzu dengeleyelim. Ardından sakin bir şekilde yudum yudum, 2 bardak kadar su içelim.Ardından çorbaya geçiş yapalım. Çorba ramazan ayıında oldukça önemli. Hem sıvı dengesi hem de bağırsak çalıştırıcı etkisinden dolayı bulundurmalıyız.(özellikle sebze ve kurubaklagil çorbaları)10-15 dakika kadar çorbadan ana yemeğe geçişte ara vermeliyiz. Bu ara hem hazımsızlığı önleyecek hem de yemeğe saldırma durumunun önüne geçecektir. Bu sırada ibadetinizi gerçekleştirebilir ya da çorba kaselerini toparlayabilirsiniz.
-ARA ÖĞÜN
İftardan 2-2.5 saat kadar sonra meyve + kefir / kuruyemiş + sütlü kahve ya da az şekerli sütlü bir tatlı + ceviz ikilisini tercih edebilirsiniz.
-SAHUR
Bizleri gün boyunca tutacak olan bu öğün, sahurdur. Bundan dolayı sahurda besin değeri yüksek olan ve bizi tok tutacak olan menüler hazırlamak çok önemli. Örneğin; Çorba+ Yoğurt + Tam tahıllı Ekmek + Peynirli Söğüş Salata olan bir öğünün hem besin değeri hem de tok tutuculuğu yüksektir.İkinci bir alternatif olarak da, kızarmış hamur işlerinden uzak klasik Türk kahvaltısı tercih edebilirsiniz. (Örn.;Haşlamış yumurta+ çiğ badem + yeşillik+ süzme peynir+ hindi füme + çavdar ekmeği ve şekersiz açık çay)
Kaçınmamız gereken besinler: Tuzlu ürünlerden ve işlenmiş et ürünlerinden bizleri susatmaması adına kaçınmalıyız. Yüksek şekerli besinlerden de hem çabuk acıktırmaması hem de susatmaması için kaçınmalıyız.
Umarım 'Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?' adlı yazımda menüleriniz kafanızda şekillenmiş, aklınızda soru işareti kalmamıştır :) Bu süreçte daha emin adımlarla ilerlemek, doğru beslenmeyi öğrenmekle birlikte kilo kaybı sağlamak ya da kilo almak istiyorsanız ana sayfamdaki 'HEMEN BAŞLA' butonuyla benimle konu hakkında iletişime geçebilirsiniz.
Hepinize sevgiler diliyorum.HAYIRLI RAMAZANLAR :)