İki farklı tat, iki farklı renk… Zeytin ağaçları kaç çeşit olabiliyordu sahi, yoksa biz mi yanlış biliyorduk bazı şeyleri. Küçükken iki farklı zeytin ağacının olduğunu zannederdim. Bir ağaç sadece siyah zeytin, bir ağaç sadece yeşil zeytin veriyordur diye düşünüyordum. Sonradan öğrendim ki iki zeytin de aynı ağaçtanmış meğer.
Zeytin ağacı çiçek açarak, çiçeği meyveye yani zeytine dönüşmektedir. Evet, zeytin bir meyvedir aslında. Meyve ile sebzeyi ayıran başlıca farkı içinde çekirdek içerip içermemesi olarak tanımlarsak daha anlaşılır olur sanırım. Meyveler zaman geçtikçe birçok fiziksel ve kimyasal değişikliklere uğramaktadır. Örneğin; zaman geçtikçe renk değiştirirler ve olgunlaşmış meyvelerin şeker içeriği daha yüksek olduğu için ham meyveye göre daha lezzetli bulunur. (Muzun zaman geçtikçe kararması, yeşil muza göre sararmış muzun daha tatlı olması mesela…)
Yeşil zeytin de siyah zeytin de aynı ağaçtan toplanmaktadır. Zeytin, ağaçta bulunduğu süre içerisinde farklı olgunlaşma aşamalarından geçer. Yeşil zeytin olgunlaşmadan önce toplanan zeytindir diyebiliriz. Siyah zeytin oluşabilmesi için biraz daha zaman geçip olgunlaşması gerekmektedir. Fakat bu demek değildir ki zeytin ağacı tek türdür. Türkiye’de bulunduğu bölgeye göre ortalama 20 farklı zeytin ağacı türü vardır. Bunlar da alt dallara ayrılınca liste daha da geniş oluyor gerçi.
Yeşil ve siyah zeytinin besin değerine baktığımızda ise; karşımıza çıkan tabloda yeşil zeytinin daha az kaloriye sahip olduğunu görüyoruz. Çünkü zeytin olgunlaşmaya devam ettikçe su kaybedip, yağ oranı artmaktadır ve bundan dolayı siyah zeytinin kalorisi daha yüksektir. 5-6 adet yeşil zeytin ya da 10-12 adet siyah zeytinin kalori değerleri aynıdır.
Açıkçası kalorilere kafa takan bir diyetisyen değilim. Bence sizde takmayın sizin için önemli olan besinin içeriği ve size sağladığı faydalar olsun. İster yeşil ister siyah, damak tadınız hangisine uyuyorsa tuz oranına da dikkat ederek onu tüketin. :)